La Unió impulsa el Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch

19/04/2024
La Unió impulsa el Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch, un fòrum obert, que vol esdevenir una plataforma de pensament, coneixement, diàleg, debat i resposta, al voltant de la Governança de les organitzacions sanitàries i socials.

Barcelona, 19 d’abril de 2024 – Avui s’ha celebrat al CaixaForum Macaya l’acte de Presentació del Fòrum, un acte que ha reunit exconsellers, presidents i membres dels òrgans de govern, gerents d’entitats, membres del món acadèmic, agents del sistema de salut que comparteixen el valor de la governança, i familiars i amics de l’Albert.

La sessió ha estat el tret de sortida del Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch de La Unió, un fòrum obert i participatiu per compartir i reflexionar, difondre coneixement i bones pràctiques, i promoure l’anàlisi i l’avaluació de la governança a les institucions. 

El Fòrum emergeix com un espai clau en l’impuls de línies de coneixement i formació en Governança, emmarcat en un context tan nacional com internacional. Amb un propòsit ferm, els membres d’aquest fòrum tenen la missió de generar opinió i posicionaments sobre el valor de la bona Governança, reconeixent-la com a eix fonamental per al bon funcionament de les organitzacions sanitàries i socials.

Davant els reptes i les oportunitats de futur, més que mai, cal posar en valor els atributs diferencials del model sanitari i social català, el valor de la diversitat, el valor de les organitzacions, i l’aportació de valor social de la bona governança i la bona gestió. 

Les accions del Fòrum no es limiten a la teoria, sinó que es tradueixen en programes d’acompanyament pràctics i efectius per als òrgans de govern, consolidant una estructura que fomenta les bones pràctiques i el diàleg constructiu.

La transformació en les organitzacions des de la governança

Durant la benvinguda de l’acte, Jaume Duran, vicepresident primer de La Unió i director general de la Fundació Sanitària Mollet, ha reclamat un model sanitari fort que vertebra el país gràcies a les seves institucions independentment de la seva figura jurídica.

Antoni Abad, president del Consell Consultiu de La Unió i president de Mútua Terrassa, ha afirmat que “tenim un doble propòsit: professionalitzar el rol de la governança des d’una perspectiva holística i combinar aquesta bona governança tant al nivell del sistema com de les organitzacions”

Joan Font, director general de Bonpreu, “Sense bones empreses, no tindrem un bon país. I per això, la governança és fonamental per alinear els diferents estaments d’una organització per aconseguir resultats amb recursos limitats”.

Reptes actuals de la governança a les organitzacions sanitàries i socials

A continuació, una taula de debat sobre els “Reptes actuals de la governança a les organitzacions sanitàries i socials” moderada per Montse Dolz, membre del grup promotor del Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch ha debatut com, en el context actual, cal una reflexió profunda sobre el valor de la governança i s’ha fet a través de tres testimonis de llarga experiència.

Primer, Manel Peiró, director del Institute for Healthcare Management d’Esade, ha ressaltat que un bon govern corporatiu ha de garantir la integritat i l’ètica de les organitzacions. Així diu que “aquelles entitats sanitàries i socials que preserven la seva autonomia de gestió sense interferència política, són més eficients i més productives”.

Segon, Martí Masferrer, president de l’Institut d’Assistència Sanitària, ha destacat la importància de posar en valor les organitzacions i de promoure el consens, l’exigència i el compromís per sumar en el propòsit d’una bona governança, també en l’àmbit de les entitats públiques.

Tercer, Montse Caldés, gerent i codirectora Institut Guttmann i vicepresidenta segona de La Unió, ha abordat la bondat de qualificar la relació entre els òrgans de govern i la direcció executiva per a una bona governança. Des de Institut Guttmann s’ha realitzat un procés de reflexió compartit que ha enfortit el rol de cadascú des del respecte i la professionalitat, a partir dels valors i el compromís amb el propòsit de l’organització.

El Fòrum vol ser un espai referent per posar en valor el sistema de salut i social de Catalunya des de la contribució social del bon govern i la bona gestió de les organitzacions.

Roser Fernández, directora general de La Unió i membre del comitè impulsor del Fòrum de Governança, ha justificat la creació del fòrum. “Les organitzacions sanitàries i socials som organitzacions de persones que treballem amb i per a les persones, i els valors de la seva governança han de marcar l’estratègia cap a organitzacions sostenibles, solvents i compromeses amb la societat”. Durant la sessió també ha presentat el document inèdit que recull les aportacions d’Albert Oriol al concepte i aplicació de la governabilitat. També s’ha presentat el Servei d’acompanyament per a una Governança efectiva i afectiva que oferim des de la Fundació Unió.

Helena Ris, presidenta del Patronat de la Fundació Puigvert i promotora del comitè impulsor del Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch, va significar la contribució del professor i amic Albert Oriol i Bosch al sistema de salut de Catalunya, especialment en l’àmbit de la governança i la formació mèdica, des de l’excel·lència i des de l’estima pel sistema i pel país, i sobretot des de l’humanisme. Recuperar aquesta estima i professionalitat en la governança de les institucions és el millor homenatge i reconeixement que podem fer.

Participa en el Fòrum, forma part de l’espai de reflexió i aprenentatge per a una governança efectiva i afectiva.

Les primeres activitats se centraran en la difusió d’articles i publicacions, píndoles de coneixement, actualitat sobre temes que afecten a la governança de les organitzacions, sessions de debat i bones pràctiques, i trobades anuals.


El Fòrum està obert tant a persones físiques com persones jurídiques. Fes-ho emplenant el formulari d’adhesió i enviant-lo a fundaciounio@uch.cat.